Dieta bezglutenowa – dla kogo i po co?

dieta bezglutenowa

Dieta bezglutenowa to trend, który rośnie w siłę. Obecnie, coraz więcej ludzi stawia ją na równi ze zdrowym odżywianiem. Jednak, czy jest to prawda? Ochoczo kupujemy chleby, makarony, ciasteczka i ciasta bezglutenowe. Czy faktycznie, większość z nas musi unikać tego składniku w swojej diecie? Czy dieta bezglutenowa jest realnie zdrowsza, niż „zwykła”? Sprawdź, czy gluten jest tak straszny, jak go malują.

żywność bezglutenowa

Gluten – czy musimy się go obawiać?

Czy wiesz, czym dokładnie jest gluten? To mieszanina białek roślinnych, która występuje w zbożach, takich jak: jęczmień, żyto, pszenica. Dodatkowo, znajduje się w orkiszu, pszenżycie oraz kamucie. Cechą charakterystyczną glutenu jest jego kleistość, która powoduje to, że ciasto podczas wyrabiania ma ciągnącą się konsystencję. Dzięki niemu ciasto w trakcie pieczenia wyrasta, a po obróbce termicznej ma porowatą strukturę.

Okazuje się, że gluten (zaraz po mleku) jest jednym z najczęściej alergizujących czynników. Badania dowiodły, że koło 25% osób, które posiadają alergie, są wrażliwe również na białko. Warto pamiętać o tym, że nietolerancja glutenu jest niezwykle poważną przypadłością, a właściwie chorobą. Spożywanie glutenu przez osoby uczulone może spowodować uszkodzenie kosmków jelitowych. Rezultatem tego jest choroba- celiakia. Wszyscy ludzie zmagający się z tą przypadłością muszą bezwzględnie przejść na dietę bezglutenową.

Dieta bezglutenowa – dla kogo?

Niestety, panująca stale moda sprawiła, że coraz więcej ludzi rezygnuje ze spożywania produktów zawierających gluten. Z ekranów krzyczą do nas celebryci, którzy pod odstawieniu tego składnika, przykładowo zrzucili nadprogramowe kilogramy, a dodatkowo mają więcej energii, czy pozbyli się kłopotliwych migren. Oczywiście, w każdej opowieści jest ziarnko prawdy i jest to możliwe, jednak tylko po części.

„Dieta bezglutenowa jest przeznaczona przede wszystkim dla osób cierpiących na celiakię, czyli chorobę trzewną.”

Celiakia jest chorobą autoimmunologiczną i w momencie jej zdiagnozowania, chory musi stosować dietę bezglutenową przez całe swoje życie. Oprócz celiakii możemy wyróżnić alergię na gluten. Stosowanie odpowiedniej diety może sprawić, że alergia ustąpi po czasie lub zdecydowanie zmniejszy swoją siłę.

Dieta bezglutenowa jest tzw. dietą eliminacyjną. W żadnym wypadku nie jest ona polecana osobom zdrowym. Żywność bezglutenowa, którą chcemy wprowadzić na stałe do naszego jadłospisu powinna być skonsultowana z lekarzem. Restrykcyjny charakter bezglutenowego odżywiania wymaga zbilansowania diety. W innym wypadku może ona wywołać szkodliwe i znaczne niedobory w organizmie.

dieta bezglutenowa  chleb

W takim razie- rezygnować z glutenu, czy nie?

Dieta bezglutenowa może przynieść zdrowej osobie zdecydowanie więcej szkody niż pożytku. Wykluczenie produktów takich jak makarony pszenne, kasze: pęczak, jęczmienne, pieczywo, kawy zbożowe, czekolady nadziewane, produkty mleczne i inne, na rzecz produktów bezglutenowych sprawi, że Twoja dieta będzie uboga w ważne elementy. Zdrowe odżywianie nie polega na ograniczaniu składników odżywczych, a na ich dostarczaniu! Przede wszystkim, Twój organizm przestanie dostawać węglowodany, żelazo, błonnik, wapń, cynk, witaminę B1 i B2.

Chęć zrzucenia kilku kilogramów nie może być przyczynkiem do rozpoczęcia diety bezglutenowej. Może to doprowadzić do anemii oraz osteoporozy.

Zapamiętaj! Nie jest to dieta dla wszystkich.

Jeśli jesteś zmuszony/a na nią przejść, niezwłocznie skonsultuj się ze swoi lekarzem oraz dietetykiem.

Zostaw odpowiedź